ปลาทับทิมนึ่งมะนาว [Fish In Spicy Lime Soup ] - เมนูวันนี้
Latest MANU:

ปลาทับทิมนึ่งมะนาว [Fish In Spicy Lime Soup ]



ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.) 
1.ปลาทับทิม 500 – 900 กรัม 1 ตัว                  1.Ruby fish 500-900 g 1.
2.ตะไคร้ 1 ต้น                                                 2. 1 lemon grass trees.
3.ผักขึ่นช่าย 2-3 ต้น                                       3.Vegetables, celery 2-3 start.
4.ผักกาดขาว หรือผักอื่นๆตามชอบ                4.Chinese cabbage or other vegetables to taste.
5.มะนาว ผ่าเป็นแว่น 1 ลูก                              5.1 lemon, cut a sheet the ball.


เครื่องปรุง (Garnish) 
1.ซีอิ้วขาว 3 ช้อนโต๊ะ                                    1.Thin soy sauce 3 tbsp.
2.เกลือ 1/2 ช้อนชา                                        2.Salt 1/2 tsp.
3.กระเทียมสับ 3 ช้อนโต๊ะ                               3.3 tablespoons minced garlic.
4.พริกขึ้หนูหั่นเฉียง 3 ช้อนโต๊ะ                       4.3 tablespoons of slice chili.
5.น้ำมะนาว 4 ช้อนโต๊ะ                                   5.4 tablespoons lemon juice.
6.น้ำซุป 1/4 ถ้วยตวง                                      6.Broth 1/4 cup.

ขั้นตอนการปรุง 
          ขอดเกล็ดปลาออกให้หมด. จากนั้นผ่าท้องนำไส้ออกมา พยายามระวังอย่าผ่าไปโดนถูกถุงน้ำดีถ้าเกิดโดนถุงน้ำดีแตกจะทำให้ปลาขม. จากนั้นบั้งตัวปลาข้างละ 3 - 4 รอย. นำเกลือแกงโรยบนตัวปลาแล้วทำการล้างเหมือกปลาออกให้หมด. จากนั้นให้นำตะไคร้หั่นประมาณ 1 - 1.5 นิ้ว ซักประมาณ 1 ต้น ใส่เข้าไปในปากและบางส่วนนำไปใส่ท้อง ตัวปลาเพื่อดับกลิ่นคาวปลา นำปลาไปพักไว้. ให้เราเตรียมจานใบใหญ่ รองจานด้วยผักกาดขาว และ ผักคื่นช่ายนิดหน่อยแล้ว นำปลาลงไปวาง. พอเสร็จแล้วให้ยกใส่ซึ้งนำไปนึ่งในไฟปานกลางซักประมาณ 15 - 20 นาที จากนั้นพอปลาสุกให้เรายกลง แล้วราดด้วยเครื่องปรุงที่เตรียมไว้ นำมะนาววางตกแต่ง โรยผักคื่นช่าย เพื่อความสวยงาม.

The process of cooking. 
        Get the fish out. Then cut the lead Filling out. I try to be careful dissecting the gallbladder gallbladder if it is bitter to fish. Then cover the fish on each side 3-4 mark to sprinkle salt on the fish and the fish washed my hands out. Then, slice the lemon grass about 1 - 1.5 inches it is first inserted into the mouth and the stomach to enter. The fish odor mucus of fish The fish and set aside. We prepared a large plate. Mat with lettuce and vegetables, celery lightly. Put the fish down. Well done, which led to the steam in the washing medium heat for about 15-20 minutes, then I let the fish is cooked down. And topped with prepared ingredients. Place the lemon juice dressing. Sprinkle vegetables and celery. So beautiful.

น้ำจิ้ม Sauce 
1.กระเทียม 15 - 20 กลีบ                                                         1.Garlic 15-20 cloves.
2.เกลือ 1 ช้อนชา                                                                    2.Salt, 1 tsp.
3.น้ำกระเทียมดอง 1 ช้ิอนโต๊ะ                                                 3.1 garlic pickle chips or a table.
4.น้ำปลาดี 3-4 ช้อนโต๊ะ                                                         4.3-4 tablespoons fish sauce better.
5.น้ำตาลทราย หรืออาจจะเป็น น้ำตาลปิ๊บ 1/2 ช้ิอนโต๊ะ         5.A Tooting or brown sugar 1/2 tbsp.
6.น้ำมะนาว 3-4 ช้อนโต๊ะ                                                        6.3-4 tablespoons lemon juice.
7.พริกขี้หนูสวน 5-10 เม็ด                                                       7.Hot chilli seeds 5-10.

ขั้นตอนและวิธีทำ น้ำจิ้ม
           ให้นำส่วนผสมทั้งหมดมารวมกันดัแล้วใส่ในเครื่องปั่น หรือ โขลกให้เข้ากัน พยายามปรุงรสให้เน้นออกไปทางเปรี้ยว และเค็ม อย่าไปเน้นหวาน ตักใส่ถ้วยเล็กไว้สำหรับจิ้มปลา

Process and how to make sauce. 
         The Dutch then put all the ingredients together in a blender or pounded together. Attempt to highlight the flavor of the sweet, sour and salty, do not go. Spoon into small cups for spearing fish.

Share this article :

แสดงความคิดเห็น

 
Copyright © 2013. เมนูวันนี้ - All Rights Reserved