แกงไตปลา [Kaeng Tai Pla.] - เมนูวันนี้
Latest MANU:

แกงไตปลา [Kaeng Tai Pla.]



ส่วนผสมอาหาร (Food ingredients.) 
1.ปลาทูย่าง(แกะเอาแต่เนื้อ) 2 ตัว                   1. Grilled Mackerel (meat only) 2.
2.ไตปลาทูดิบ 100 กรัม                                   2. Mackerel Tai Plaof raw 100 g.
3.หน่อไม้(หั่นชิ้นพอคำ) 1 ถ้วย                        3. Bamboo shoot (cut into pieces) 1 cup.
4.มะเขือเปราะ(ผ่าสี่) 3 ผล                               4. Brinjal 3 results.
5.ถั่วฝักยาว(หั่นท่อนสั้น) 3 ฝัก                         5. Long beans (cut into short pieces) 3 pods.
6.ใบมะกรูด(ฉีก) 3 ใบ                                       6. Kaffir lime leaves (torn) 3 leaves.
7.น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนชา                                     7. Palm sugar 2 tsp.

ส่วนผสมน้ำพริกแกง (Curry paste mixture.)
1.พริกขี้หนูแห้ง 100 กรัม                  1. 100 grams of dried hot peppers.
2.หอมแดงซอย 100 กรัม                 2.Shallots, 100g.
3.กระเทียม 15 กลีบ                          3. 15 cloves of garlic.
4.ข่าหั่นละเอียด 2 ช้อนชา               4. Galangal, chopped 2 tsp.
5.ตะไคร้ซอย 2 ช้อนโต๊ะ                  5. Soi 2 tablespoons lemongrass.
6.ขมิ้นหั่นเป็นชิ้นเล็ก 1 ช้อนโต๊ะ      6. Cut into small pieces 1 tablespoon turmeric.
7.พริกไทยเม็ด 20 กรัม                     7. Pepper seeds 20 grams.
8.น้ำ 4 ถ้วย                                       8. 4 cups of water.
9.กะปิ 2 ช้อนชา                               9. 2 tsp shrimp paste.

ขั้นตอนการปรุง:
             โขลกเครื่องแกงทั้งหมดเข้าด้วยกันให้ละเอียด. ต้มน้ำให้เดือดด้วยไฟแรง ใส่ไตปลา น้ำพริกแกง ใบมะกรูด รอจนน้ำเดือดอีกครั้งและมีกลิ่นหอม. ปรุงรสด้วยน้ำตาล ใส่ปลาทู หน่อไม้ มะเขือเปราะ ถั่วฝักยาว. ต้มจนผักสุกยกลง. ตักใส่ถ้วย พร้อมรับประทาน

 The process of cooking.
             Pound all the spices together thoroughly. Heat water to a boil with high heat input Tai Pla curry leaves, wait until the water boils again, and smell. Season with sugar, Mackerel a Bamboo shoot brinjal lentils. Boil until the vegetables cooked down. Fill the cup with a spoon.

Share this article :

แสดงความคิดเห็น

 
Copyright © 2013. เมนูวันนี้ - All Rights Reserved