
เครื่องปรุง + ส่วนผสม (Ingredients)
1. กุ้งขนาดกลาง 12 ตัว (ปอกเปลือก, ทำความสะอาด) (12 medium-size shrimps, shell ,clean)
2. เห็ดฟาง 10 อัน (10 mushrooms)
3.ตะไคร้ 1 กำ(ทุบให้แหลกและหั่นเป็นท่อนยาวประมาณ 2") [1 stalk of lemon grass (lightly pounded and cut into 2" long)]
4.ใบมะกรูด 3 ใบ (3 lime leaves)
5.เกลือ 1 ช้อนชา (1 teaspoon of salt)
6.น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ(2 tablespoons of fish-sauce)
7.น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ(3 tablespoons of lime juice)
8.พริกขี้หนู 6 เม็ด (ทุบพอให้แหลก) [6 hot peppers (pounded lightly)]
9.น้ำสะอาด 4 ถ้วยตวง (4 cups of water)
10.ผักชี 1/2 ถ้วยตวง (หั่นหยาบ) (1/2 cup of roughly cut coriander leaves)
วิธีทำ (Preparations)
1. ปอกเปลือกกุ้งออก เหลือหางไว้ (เพื่อความสวยงามเมื่อปรุงเสร็จ) จากนั้นหั่นด้านหลังกุ้งเพื่อเอาเส้นเลือดสีดำออก เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้ง
2. นำน้ำเปล่าไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่ตะไคร้, ใบมะกรูด และกุ้ง เมื่อสีกุ้งเริ่มเปลี่ยนเป็นสีชมพู (เริ่มสุก) ใส่เห็ดที่หั่นไว้แล้วและเกลือ
3. หลังจากน้ำเดือดแล้วปิดไฟ และนำหม้อออกมาจากเตา ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาว และพริกขี้หนู เมื่อปรุงรสเสร็จตักเสิรฟในถ้วย ตกแต่งด้วยผักชีและเสิรฟทันที พร้อมด้วยข้าวสวยร้อนๆ
1. Remove the shrimp shell but leave the tails (for good appearance). Then cut open the back of each shrimp to remove the veins. Also clean the mushrooms with water and dry them well before wedging each into quarters.
2. Bring water to boil, then add lemon grass, lime leaves, and shrimps. When the shrimps turn pink, add mushrooms and salts.
3. Remove the pot from heat after boiling. Then season with fish sauce, lime juice, and hot peppers. Serve the soup while still hot and garnish on top with pieces of coriander leaves.
แสดงความคิดเห็น